Noćnjak 2013

Tradicionalno godišnje okupljanje maslinara


Noćnjak 2013

Galerija slika sa događanja u Vodicama u ožujku 2013 g.

Nastavi...

Prerada masline

Korisni nusproizvodi prerade


Prerada masline

RUDOLF BALDASAR U POSAO S ULJARAMA KRENUO JE 1997. GODINE, A ZADNJIH SEDAM GODINA SA SVOJOM FIRMOM OPREMA I PAUŠALNO ODRŽAVA 67 ULJARA TE S PONOSOM KAŽE DA JE SA SVIMA PRIJATELJ. Kako ovaj naš stručnjak uvijek ima novosti za maslinare i uljare, ovoga smo puta priču započeli s važnošću prerade, i naravno, održavanjem strojeva koji u sezoni prerade jednostavno ne smiju zakazati jer to implicira velike štete za maslinare koji sve više inzistiraju na što kraćem vremenskom roku između branja i prerade ploda u ulje.

Nastavi...

Uljarstvo HR u EU

Naši uljari su već skoro spremni za EU


Uljarstvo HR u EU

VELIKI IH SE BROJ ODLUČIO INSTALIRATI UREĐAJE ZA OTKOPAVAN JE KOMINE, KOJI I OD OTPADA STVARAJU KORISTAN PROIZVOD - NAPOMINJE ZNALAC KOJI OD SLOVENIJE DO CRNE GORE SKRBI O ČAK 67 ULJARA

Piše Milena Budimir

24.000 EURA ZA KOŠPICE

Prosječna uljara obradi 600 tona maslina, otkoštavanjem dobije 75.000 kg koštica. Kilogram ia tržištu stoji oko 2,5 kune, nači zarada je oko 24 tisuće eura - veli Baldasar. 

Od Slovenije do Crne Gore Rudolf Baldasar sa svojom malom, ali vrijednom ekipom skrbi o čak 67 uljara. Neke je instalirao, neke osmislio, a sve redom održava. Paušalno održavanje, kazuje nam, jako je bitno.

 

Nastavi...

Nova fotometrijska metoda

Nova fotometrijska metoda za određivanje oksidativne stabilnosti maslinovog ulja


Nova fotometrijska metoda

Učestala istraživanja pokazala su da upotrebom metode OXITESTER, za određivanje polifenolnog sadržaja (indeksa stabilnosti), nudi alternativu za određivanje RANKAVOSTI kao metode za procjenu indeksa stabilnosti

Nastavi...